Dielemans Technische Opleidingen

International Welding Inspection Personnel (IWI-C)

De opleiding 'International Welding Inspection Personnel - level C' (Internationaal Lasinspecteur niveau C) is de absolute top onder de lasopleidingen. U wordt hier opgeleid tot inspecteur, die op iedere bouw ingeschakeld kan worden om inspecties uit te voeren. Deze opleiding wordt erkend door het International Institute of Welding en de European Federation for Welding, Joining and Cutting (IIW/EWF). 

 

Inhoud

De opleiding 'International Welding Inspection Personnel -level C' is onderverdeeld in een theorie- en praktijkgedeelte.

In het theoriegedeelte (48 uren) komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Introductie tot lasinspectie; termen en definities
 • Testen, zoals: destructief onderzoek, metallografisch onderzoek, chemische materiaalanalyse
 • Lasonvolkomenheden, soorten en beoordeling
 • Testmethoden, zoals: visueel, magnetisch, penetrant, radiografisch, ultrasoon en andere NDO methoden
 • Kwaliteitszorg, principe ervan, normen en implementatie van kwaliteitsnormen in een industriële omgeving
 • Management van inspectiefuncties

In het praktijkgedeelte (49 uren) komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Destructief onderzoek 
 • Interpretatie van röntgenfoto's (filmlezen)
 • Ultrasoon lasonderzoek
 • Visueel lasonderzoek
 • Magnetisch/penetrant onderzoek

 

Lesgeld & Studiemateriaal

Het lesgeld voor het cursusjaar 2023-2024 bedraagt € 3.750- (ex. BTW). Het is mogelijk om deze opleiding zonder BTW te factureren voor particuliere studenten, vraag naar de mogelijkheden.

Bovenstaand bedrag is exclusief onderstaande kosten:

 • Het NIL lesboek is te bestellen bij DTO of via de NIL website en bedraagt € 255,- (ex. BTW, cursusjaar 2023-2024).
 • Tijdens de opleiding wordt de NEN Normbundel 18 gebruikt die aangeschaft dient te worden als deze nog niet binnen het bedrijf beschikbaar is. De prijs bedraagt € 406,- (ex. BTW) en wordt vastgesteld door het NEN en kan direct via hun website besteld worden (www.nen.nl).
 • De examenkosten bedragen € 820,- (0% BTW) voor het cursusjaar 2023-2024 en worden door het NIL direct aan de deelnemers gefactureerd.

 

Diploma

De opleiding staat onder toezicht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek en wordt gegeven overeenkomstig de richtlijnen van de European Federation for Welding, Joining and Cutting. Dit leidt uiteindelijk tot het NIL-diploma 'Internationaal Lasinspecteur niveau C' (Comprehensive) en het internationale diploma 'International Welding Inspector level C'. Om dat diploma te behalen moet zowel het theorie- als praktijkgedeelte met minimaal een zes worden afgesloten.

Alle examenresultaten die leiden tot het diploma moeten behaald zijn binnen 6 jaar gerekend vanaf het eerste examen. Wanneer een kandidaat voor het examen van een hoofdonderwerp zakt, mag hij/zij alleen voor dat hoofdonderwerp, maximaal 2 maal een herexamen afleggen.
Wanneer de kandidaat voor het tweede herexamen eveneens zakt, moet hij voor het betreffende hoofdonderwerp opnieuw de lessen volgen en opnieuw examen afleggen.

Tevens is het mogelijk om het NIL certificaat visueel beoordelen (VTw-2) erbij te behalen. Kosten voor deze certificering zijn op aanvraag bij DTO.

 

Docenten / Trainers

De docenten die deze opleiding verzorgen, zijn gekwalificeerd en beschikken bovendien over een ruime praktijkervaring en hebben vele jaren ervaring met het verzorgen van de opleiding.

 

Studieduur

De opleiding 'International Welding Inspection Personnel - level C' start ieder jaar in november en duurt in totaal 7 maanden. De lessen sluiten zodoende goed op de examens aan en na afronden van een IWT opleiding kan er eventueel in hetzelfde jaar met een IWI-C opleiding gestart worden. De lessen vinden plaats op maandag van 15.00 uur tot 20.30 uur. 

De studiebelasting bedraagt gemiddeld 15-18 uur per week inclusief de tijd voor het volgen van de lessen.

De startdatum van deze opleiding kunt u vinden in onze opleidingskalender.

 

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding 'International Welding Inspection Personnel - level C' dient u minimaal in het bezit te zijn van het diploma 'European (International) Welding Technologist (EWI/IWT)' oftewel het diploma 'Middelbaar Lastechnicus'.

 

Doelgroep

Deze opleiding is gericht op medewerkers die in hun functie veel met kwaliteit te maken hebben, bijvoorbeeld: kwaliteits- of QA managers. Een baan als lasinspecteur is dan een mogelijk volgende stap in hun carrière. Daarnaast is deze opleiding zeer geschikt als vervolgopleiding op de opleiding 'International Welding Technologist/Middelbaar Lastechnicus'.

 

Resultaat

Na het succesvol afronden van deze opleiding bent u in staat zelfstandig inspecties en keuringen uit te voeren op lastechnische constructies voor bijvoorbeeld de procesindustrie en apparatenbouw. Het betreft zowel constructies in aanbouw als reeds bestaande constructies.

 

Vervolgopleiding

Met 'International Welding Inspection Personnel - level C' heeft u feitelijk de absolute top op het gebied van lasopleidingen doorlopen. Een specifieke vervolgopleiding is er niet. Uiteraard adviseren wij u graag over eventuele vervolgopleidingen, bijvoorbeeld op het gebied van Management.

 

Overige details:

Algemene voorwaarden: Onze algemene voorwaarden staan op onze website vermeld en zijn van toepassing op alle diensten die DTO aanbied. 

Subsidies: Er bestaan veel regelingen die scholing stimuleren, meer informatie kunt u hier vinden.